Gemaalhuis Hoofddorp

Aan de weg die naar het historische Cruquius gemaal leidt, ontwierp Studio VVKH een wooncomplex in Hoofddorp. Daarbij werden de architecten geïnspireerd door dat gemaal: “De architectuur is robuust en stenig. Metselwerkverbanden en rijke detaillering verwijzen naar de gemalen die aan de wieg van Hoofddorp hebben gestaan.”

Bij het Haarlemmermeer was het gevecht met het water er een op het randje. Sinds 1700 was dat meer steeds groter geworden, waarna het begin van de jaren 1800 het dorp Aalsmeer tot op tientallen meters naderde. Om verdrinking van dit dorp te voorkome…

Bij het Haarlemmermeer was het gevecht met het water er een op het randje. Sinds 1700 was dat meer steeds groter geworden, waarna het begin van de jaren 1800 het dorp Aalsmeer tot op tientallen meters naderde. Om verdrinking van dit dorp te voorkomen, initieerde Koning Willem I de drooglegging van het Haarlemmermeer. Daarvoor werden drie stoomgemalen gebouwd, die de namen droegen van beroemde waterstaatkundigen: Leeghwater, Lijnden en Cruquius. Deze gemalen werden ingezet om het Haarlemmermeer leeg te pompen. Gezamenlijk pompten de drie stoomgemalen ruim 800 miljoen kubieke meter water weg in drie jaar tijd. Dat is evenveel als het huidige jaarlijkse watergebruik van alle Nederlandse huishoudens bij elkaar. De Cruquius is niet zo maar een gemaal. Het is de grootste stoommachine ter wereld ooit gebouwd.

Studio VVKH heeft er een rustig woonhof willen ontwerpen zonder auto’s en een gedeeld gebruik van de openbare ruimte. Op straatniveau wordt gewoond, hetgeen in veel wooncomplexen niet het geval is. Dat verhaal blijkt duidelijk uit onderstaand beeld.

P8183469-Edit.jpg

Hieronder een aantal andere foto’s van het project, waar ook de detaillering duidelijk in naar voren komt.