Architectuurfotograaf - Rob van Esch

View Original

Architectuurfotografie en functie gebouw

Als architectuurfotograaf lever je in één jaar al snel meer dan duizend foto’s af bij je opdrachtgevers. Je kunt natuurlijk niet alle foto’s laten zien op de website, dan zouden bezoekers snel de weg kwijt raken. Daarom heb ik ervoor gekozen om een kleine selectie van mijn werk te laten zien in de gallery exterieur en interieur.

Wat ik in gesprekken met opdrachtgevers merk, is dat er ook behoefte is om mijn werk naar functie van de ruimtes / gebouwen uitgesplitst te zien. Daarom dit blog, met een nieuwe dwarsdoorsnede van mijn portfolio: wat voor soort gebouwen fotografeer ik? Welke fotografische uitdagingen kom ik tegen? In enigszins willekeurige volgorde ga ik daar hieronder op in.

Scholen

Scholen fotograferen is ontzettend leuk om te doen. Het zoemt van de activiteit, en die vastleggen zonder de nadruk op de architectuur te verliezen is een prachtige uitdaging. Geduld is wel vereist: op de meeste plekken van een school komen kinderen slechts op gezette tijden langs want meestal zitten ze natuurlijk in hun klas. De privacy van scholieren / kinderen is een issue, maar daar loop ik nooit tegenaan omdat ik hen niet herkenbaar in beeld breng (tenzij het anders is geregeld). Zie voorbeelden hieronder en vergroot ze door erop te klikken.

Kantoren

In kantoren zijn het vooral de computers die zoemen. Als het gaat om interieurfotografie van kantoren, zijn de belangrijkste uitdagingen tweeërlei. De eerste is om het beeld strak te houden. Draden, prullenbakken, waterflesjes, overmaat aan planten, persoonlijke foto’s op bureaus, het moet allemaal verdwijnen voordat de camera klikt. Een architectuurfotograaf moet dus ook goed kunnen opruimen. De tweede uitdaging is om mensen op een geloofwaardige en niet-afleidende manier in beeld te krijgen om de functie van de ruimte te illustreren. Privacy is meestal geen groot issue, en de mensen op kantoor willen meestal graag meewerken aan een mooi beeld.

Zorggebouwen

Vanzelfsprekend is privacy vaak een punt bij het fotograferen van zorggebouwen. Iemand die door de gang loopt van een ziekenhuis of in de wachtkamer is daar nu eenmaal niet om op een foto vastgelegd te worden. Tenzij je de uitdrukkelijke toestemming hebt, danwel dat je aanwezigheid van mensen ensceneert, moet je daar rekening mee houden bij het maken van foto’s.

Bedrijfsgebouwen

Bedrijfsgebouwen zijn vaak strak en (multi-)functioneel ontworpen met een innovatieve, hoogwaardige uitstraling. De locatie van gebouwen is niet altijd de meest inspirerende, vaak bedrijfsterreinen, dus moet je als architectuurfotograaf op zoek naar manieren om het karakter van het gebouw zo goed mogelijk te pakken. Licht en weersomstandigheden zijn, zoals bij elk gebouw, van cruciaal belang.

Huizen

Bij het fotograferen van huizen kom je het dichtst bij de persoonlijke leefomgeving van andere mensen, vergeleken met de andere onderwerpen van architectuurfotografie. Vanzelfsprekend is privacy een aandachtspunt. De locatie van het huis blijft onvindbaar door geen GPS-data op te nemen in de metadata bij de foto’s. Persoonlijke elementen, bijvoorbeeld foto’s aan de muur en op de boekenplank, worden uit beeld gehouden. En, soms in samenwerking met de architect, worden aardig wat meubels versleept om tot het beeld te komen dat de opdrachtgever voor ogen had met zijn/haar ontwerp.

Sportcomplexen

Soms komen er ook sportcomplexen op mijn pad. Daar is meestal wel genoeg leven in de brouwerij dat de foto's kan verlevendigen zonder dat het afleidt van de architectuur. Daarnaast probeer ik in mijn series ook wel altijd voldoende foto's te maken zonder mensen in beeld.

Musea / monumenten

Musea en monumenten ademen geschiedenis, waarbij de gebouwen vaak beschikken over een prachtige grandeur. Bovendien vaak met symmetrische ontwerpen, prachtige details en spectaculaire lichtinvallen. Kortom: een feest voor een architectuurfotograaf! 

Woonwijken

Als er één type gebouwen moeilijk is te fotograferen voor een architectuurfotograaf, dan is het wel een woonwijk. Vuilnisbakken in de tuin, auto's voor de deur, rommelige zonwering, je komt het allemaal tegen als je door een wijk loopt met je camera. Daarnaast valt het me steeds op dat de meeste woonwijken oases van rust zijn. Dat is fijn voor de mensen die er wonen, maar lastig voor een fotograaf die ook leven in beeld wil krijgen. Maar als er echt niemand is, dan zoek ik zo veel mogelijk naar verstilde beelden die die rust ook uitstralen.

Stations

Grote infrastructurele gebouwen als stations bruisen van dynamiek en bevatten meestal ook een duidelijke handtekening van de ontwerper. Om die allebei vast te leggen is de dubbele uitdaging die je hebt als architectuurfotograaf.

Horeca

Bij ruimtes met een horecafunctie is het van het grootste belang om de sfeer in beeld te krijgen, die erg wordt bepaald door het gebruikte licht. Ik vind het altijd een prachtige uitdaging om het samenspel van architectuur, licht en interieur te pakken te krijgen.

Industrieel

Misschien is de functie "industrieel" wel een beetje een vreemde eend in de bijt van de architectuurfotograaf. Maar dat maakt hem niet minder leuk om te doen! Zeker bij oude industriële ruimtes kun je tonen dat ze leven en geleefd hebben doordat de tijd zijn sporen heeft achtergelaten. Daarnaast lenen deze ruimtes zich vaak voor verrassend strakke foto's.